Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studenttränare

 

Vad är studentträning?

För den som läser juristprogrammet i Göteborg finns under första och fjärde terminen en uppskattad möjlighet att delta i så kallad student-träning. Studentträningen går ut på att studenterna vid ett tiotal tillfällen per termin ses i mindre grupper som leds av en studenttränare.

Studenttränaren delar ut en uppgift liknande en tentamensfråga som sedan löses individuellt under veckan och skickas in till tränaren. Tränaren åter-kopplar sedan skriftligen på studentens svarsförslag och kommer med konstruktiv återkoppling. Vid nästa träff går tränaren igenom uppgiftens olika delar och svårigheter och gruppen ges utrymme att diskutera hur de resonerat när de arbetat med uppgiften. I slutet av passet delas en ny uppgift ut.

Syfte

Juristprogrammet präglas av stora grupper och mycket individuellt ansvar. Det kan ibland vara svårt för studenterna att själva förstå vad som kan och bör förbättras i den egna metoden och svarstekniken. Syftet med studentträningen är att odla en lärandemiljö där studenterna får individuell uppmärksamhet och stöd i sin lärandeprocess. Fokus ligger främst på individuell återkoppling på och uppföljning av metod och svarsteknik. Tanken är att studenter som uppmuntras att aktivt utveckla sin metod och svarsteknik klarar sig bättre på tentamina och även senare i yrkeslivet.

Resultat

Studenttränarprojektet började höstterminen 2014 som en försöks-verksamhet. Eftersom erfarenheterna av denna insats var mycket goda följde institutionen upp försöket under vårterminen 2015 med studentträning också under programmets fjärde terminen. Även denna insats gav goda resultat och studentträningen har sedan dess blivit ett viktigt inslag i grundutbildningen.

Indikationer finns på att de som deltar i studentträning får högre poäng på tentamina. Dessutom skapas ett socialt sammanhang i de mindre grupperna och banden mellan studenter på grund- och fördjupningsnivå stärks. Av de studenter som svarade på den senaste enkätundersökningen uppgav mer än 85% att de skulle rekommendera nästa årskull att delta i studentträningen.

Studenttränarna

Studenttränarna är ca tjugo till antalet och rekryteras inför varje ny termin. Rekryteringen sker företrädesvis bland studenter på fördjupningsnivå som bedöms lämpliga att undervisa i metod och svarsteknik. Att vara studenttränare är både utvecklande och roligt. Dessutom är det en välkommen extrainkomst och en fin merit. Studentträningen drivs av juridiska institutionen.

Ansvariga och kontakt

För allmänna eller praktiska frågor gällande studentträningen går det bra att vända sig till ansvarig amanuens. Detta är för närvarande Stina Karinsdotter, moa.jaarnek@law.gu.se.

Projektansvarig: Claes Martinson
Amanuens: Moa Jaarnek

 

Rapporter

Studenttränarprojektet T4 - Studentträning gav högre tentamensresultat! Läs mer i bifogade pdf. Du kan även läsa slutrapporten från "första omgången" nedan. 

Andra omgången [pdf]

Slutrapport [pdf]

Sidansvarig: Lena Björk|Sidan uppdaterades: 2018-01-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://law.handels.gu.se/utbildning/student/studenttranare/
Utskriftsdatum: 2018-01-23