Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan fördjupningskurs

På denna sida hittar du viktig information för hela ansökningsprocessen. Läs igenom information innan du går till "Sök kurser".

Sista ansökningsdag

HT 1 maj

VT 1 november

Ansök via formuläret

För att läsa fördjupningskurser skall du ansöka via formuläret här på juridiska institutionens hemsida. Du skall inte söka via antagning.se och inte heller tacka ja till kurser via antagning.se. Du kommer inte heller att få frågan från antagning.se om att tacka ja till nästa termin.

Läs informationen nedan innan du påbörjar ansökan och tänk på att göra flera val så att du inte står utan kurs vid terminsstart. Kurserna har begränsat antal platser och kurser kan ställas in med kort varsel.

OBS! När du skickat in din ansökan kommer du till en bekräftelsesida om att dina val är mottagna. Du får även ett mail med dina kursval. Om du inte får någon bekräftelse/mail har din ansökan inte registrerats. 

Antagningsbesked

Antagningen beräknas vara klar ca 6 veckor efter sista ansökningsdag. Besked skickas per mail till den adress som angetts i ansökan. Notera dock att sökanden som tillhör urvalsgrupp III kan få vänta på besked om antagning ända till kursstart.  

Förkunskapskrav och särskilda meriter

För tillträde till fördjupningskurser krävs att studenten vid sista ansökningsdag är antagen till juristprogrammet samt är godkänd på 150 hp från termin 1-5 samt vad som är ämnesmässigt motiverat (se respektive kurs, angående särskilda förkunskapskrav/behörighetskrav och/eller meriter).

Registrering

Om du sökt och erbjudits plats till fördjupningskurser både del I och del II av terminen skall du inför teminsstart tacka ja eller nej till båda kurserna. De som tackar ja till sina kurser i tid kommer att registreras i Ladok ca en vecka innan kursstart. De som inte tackar ja till sina platser förlorar dem.

Formulär för att tacka ja till erbjuden kurs öppnas på www.law.gu.se i samband med att antagningsbeskeden mailas ut.

Undantag från förkunskapskrav/behörighetskrav

Studenter som har resttentor (och därför inte uppfyller förkunskapskraven/behörighetsvillkoren enligt ovan vid tiden för ansökan) kommer erbjudas plats på kurs med villkor att uppfylla behörighetskraven senast vid kursstart. Undantag från förkunskapskrav/behörighetskrav kan, i undantagsfall, komma att beviljas av institutionens dispensnämnd. Dispensblankett läggs ut på www.law.gu.se i samband med att antagningsbeskeden mailas ut. Dispensnämndens svar på dispensansökan/undantagsansökan lämnas strax innan kursstart.

Urvalsmetod

Om det blir konkurrens om platserna till fördjupningskurserna använder vi betyg som urvalsmetod. Vi kommer att räkna betygen från termin 1 – 5 samt första kursen på termin 6, Internationell rätt.

Urvalsgrupper

Urvalsgrupp I:
Behöriga studenter. Dvs studenter som har allt från termin 1-5 godkänt samt varit registrerade på max 3 fördjupningskurser/45hp.

Om man vill avregistreras från en fördjupningskurs och gör det inom 3 veckor från kursstart noteras det som Tidigt avbrott, då räknas inte kursen in i kvoten om 4 fördjupningskurser/60hp. Om avbrottet görs senare än 3 veckor från kursstart blir det Avbrott på kurs. Då ingår kursen i kvoten om 4 fördjupningskurser/60hp.

Urvalsgrupp II:
Uppfyller inte förkunskapskravet vid ansökningstillfället. Blir antagna till fördjupningskurser med villkor att uppfylla behörigheten innan kursen påbörjas.

Urvalsgrupp III:
Studenter som varit registrerade på 4 eller fler fördjupningskurser/60hp. Utbildning som tillgodoräknats/byts mot valbar fördjupningskurs räknas in dessa 60hp.

Sökande från juristprogrammet vid andra universitet/lärosäten .

Studenter som redan antagits till 4 fördjupningskurser/totalt 60 hp, tillhör urvalsgrupp III och antas i mån av plats. Antagningsbesked till studenter i urvalsgrupp III ges kring kursstart.

Observera att en termins beviljade utlandsstudier motsvarar registrering på två fördjupningskurser. ( En termins studier vid Queen Mary Univeristy i London är undantagen och motsvarar en fördjupningskurs.) Om utlandsplatsen tilldelats via Handelshögskolan / Göteborgs universitet räknas utlandsstudierna in i kvoten om fyra fördjupningskurser/60hp.

Sökanden från andra lärosäten

Studerande vid Juristprogram vid andra lärosäten skall komplettera sin ansökan genom att maila meritförteckning (studieresultat) till fordjupningskurser@law.gu.se. Ni skall även skicka med ett intyg från t ex studievägledaren vid hemmauniversitetet som styrker att ni är behöriga att läsa fördjupningskurser vid ert hemmauniversitet. Använd intygsmallen nedan. Antagning av studenter från juristutbildningar vid andra studieorter görs i mån av plats efter antagning av programstudenter vid Göteborgs universitet. Besked om erbjuden plats ges vid kursstart.

Intygsmall

Schema och kursinfo

Kursinformation och scheman kommer att publiceras på GUL:s öppna sidor som du når via www.gul.gu.se. Använd kurskod vid sökning. När du är registrerad på kursen kommer du få tillgång till kursens GUL-sida som kräver inloggning.

FAQ

Vad händer om jag registrerar mig till en kurs men inte läser den?
Det ingår 60hp fördjupningskurser i Juristprogrammet. Om du registrerar dig på en kurs räknas kursen in i din kvot av fördjupningskurser när du söker fördjupningskurser vid ett senare tillfälle. Det är alltså viktigt att meddela oss om man inte skall läsa en kurs. Vi lägger då in tidigt avbrott/avbrott.

Om man vill avregistreras från en fördjupningskurs och gör det inom 3 veckor från kursstart noteras det som tidigt avbrott, då räknas inte kursen in i kvoten om 4 fördjupningskurser/60hp. Om avbrottet görs senare än 3 veckor från kursstart blir det Avbrott på kurs. Då ingår kursen i kvoten om 4 fördjupningskurser/60hp.

Jag skall åka på utbytesstudier, skall jag ändå söka fördjupningskurser?
Om du vet att du skall läsa utomlands  skall du inte söka fördjupningskurser.

Jag vill läsa två fördjupningskurser under samma period, går det?
Nej, du kan bara läsa en fördjupningskurs i taget.

Jag vill bara läsa en kurs, går det?
Ja, du kan välja att bara söka en kurs, antingen första eller andra delen av terminen. Ange då i ansökan "önskar ingen kurs del ..."

Min ansökan blev fel. Hur ändrar jag ansökan?
Fram till formuläret stängs (sista ansökningsdag) kan man fylla i formuläret igen. Vi använder senast mottagna ansökan.

När är sista ansökningsdag?
För HT, 1 maj. För VT 1 november.


 

Har du frågor?

Mejla till:
fordjupningskurser@law.gu.se

Sidansvarig: Lena Björk|Sidan uppdaterades: 2017-11-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?