Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En grundläggande genomgång av kredit- och exekutionsrätten

Dessa sidor är under uppbyggnad. Det kan saknas funktioner.

Välkommen till ”En grundläggande genomgång av kredit- och exekutionsrätten”!

Syftet med denna grundläggande genomgång är att ge alla som har intresse möjlighet att lära sig den mycket spännande del av juridiken som kredit- och exekutionsrätten utgör. Genomgången bygger på ett ganska stort antal konkreta exempel på en juridisk frågeställning. Tanken är att du skall kunna lära dig vilken typ av frågor som kredit- och exekutionsrätten handlar om och hur dessa kan lösas. Eftersom det handlar om ganska ett stort antal exempel blir genomgången relativt täckande. Om du arbetar med alla filmerna kommer du att ha en ordentlig bas av kunskaper i ämnet. Jobbar du aktivt med materialet kommer du även att kunna utveckla dina färdigheter i juridisk problemlösning.

Du kan börja med att titta på denna introduktionsfilm för att få veta lite mer om filmerna.   

Det går i princip att ta del av filmerna i vilken ordning som helst, även om vissa filmer behandlar enklare teman än andra. Varje film är fristående. De hänger heller inte ihop på annat sätt än att det finns beröringspunkter av olika slag. Vad filmerna beskriver är inte rättsområdet kredit- och exekutionsrätt utan olika fenomen som uppträder inom detta område. Utifrån de detaljer som dessa fenomen utgör måste betraktaren själv göra sig en helhet. Det går förstås också bra att ta del av någon framställning som har ett syfte att beskriva en helhet, exempelvis genom läsa boken ”En struktur över kredit- och exekutionsrätten”, men syftet med filmerna är alltså inte att beskriva en sammanhängande helhet. Syftet med filmerna är snarare att illustrera detaljerna. Trots detta finns det anledning att göra ett medvetet val av i vilken ordning du tar del av filmerna. Du bör göra detta utifrån de förutsättningar du har för just ditt lärande och det sammanhang du befinner dig i. Här är tre förslag till hur du kan göra:

Spiralen – från centrum av området och utåt i ett spiralmönster.

Konflikttyper – en konflikttyp i taget.

Rättsområden – ett rättsområde i taget.

Materialet i ”En grundläggande genomgång av kredit- och exekutionsrätten” är relativt omfattande. Det är avsett som en grund för juridikstudier specifikt i dessa ämnen. Om du inte studerar kredit- och exekutionsrätt specifikt, utan kanske en introduktionskurs i juridik eller rättskunskap, kan du ändå använda delar av materialet. Här är några filmer som rör enkla frågeställningar och teman: Introduktionskurs

Sidansvarig: Lena Björk|Sidan uppdaterades: 2019-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?