Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Moa Bladini

Universitetslektor

Moa Bladini
Universitetslektor
Akademisk grad: Doktor,
moa.bladini@law.gu.se
031-786 1293

Rumsnummer: C604
Postadress: Box 650, 40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1 , 41124 Göteborg


Juridiska institutionen (Mer information)
Box 650
405 30 Göteborg
www.law.gu.se
info@law.gu.se

Besöksadress: Vasagatan 1 , 405 30 Göteborg

Om Moa Bladini

Forskning

Min forskning kan placeras huvudsakligen inom straff- och straffprocessrätt. I min tidigare forskning har jag ägnat mig åt sanningsbegreppet, objektivitetsideal och legitimeringsstrategier i straffprocessen. Teori- och metodfrågor har också varit ett centralt tema. Under det senste året har jag också ägnat mig åt den straffrättsliga lagstiftningen av hat och hot på nätet som resulterade i Rapporten Hat och hot på nätet - en kartläggning av den rättsliga regleringen i Norden ur ett jämställdhetsperspektiv på uppdrag av NIKK och Nordiska Ministerrådet. Rapporten publicerades i juni 2017.

För närvarande arbetar jag med följande forskningsprojekt:

Under perioden 2017-2019 arbetar jag i det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Att konstruera objektivitet: emotioner i juridiskt beslutsfattande tillsammans med docent Åsa Wettergren, institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborg universitet, docent Stina Bergman Blix, institutionen för sociologi, Uppsala universitet, och doktor Nina Törnqvist, institutionen för kriminologi vid Stockholms universitet. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

 

Handledningsuppdrag

 

Avslutade:

Biträdande handledare sedan juni 2013 för doktorand Erik Björling som arbetar med ett projekt med titeln Rättstillämpningens tystnad - En rättsvetenskaplig narratologisk studie om argumentation och rättsliga uttryck inom civilprocessen. Avhandlingen lades fram och godkändes i juni 2017.

Pågående:

Biträdande handledare sedan september 2015 för doktorand Mikael Bernardini  som arbetar med projektet Kriminalisering av fattigdom – En studie av straffrättens individualisering, avgränsning och utveckling.

Biträdande handledare från och med maj 2017 för doktoranden Maria Rasmussen. 

 

Undervisning

Mitt undervisningsuppdrag inbegriper såväl straff- som straffprocessrätt med kursansvar på såväl grundnivå som fördjupningsnivå. I straffrätt undervisar jag bland annat om straffrättens grunder och internationell straffrätt men även brottsbalksbrotten och i viss mån specialstraffrätt. Min undervisning genomsyras av ett kritiskt perspektiv på straffrätten. I den processrättsliga undervisningen har jag fokus på bevisfrågor och intersektionella perspektiv på rätten. Undervisningen innefattar föreläsningar i både större och mindre format, seminarier, handledning av uppsatser samt examination i olika former.

Utöver kurserna i straff- och straffprocessrätt gör jag inhopp på andra kurser och undervisar då om straff- och straffprocessrätt och alternativa metoder för att analysera rättsligt material, huvudsakligen diskursanalytiska sådana. Jag handleder och examinerar också examensarbeten.

jag har också ett återkommande undervisningsuppdrag på kursen Domarrollen som anordnas av Domstolsakademin.

 

På andra webbplatser

Forskningsområden

  • Straffrätt
  • processrätt

Pågående forskning

  • , Jun/17 -
  • Att konstruera objektivitet: emotioner i juridiskt beslutsfattande, Jan/17 - Dec/19

Undervisningsområden

  • straffrätt
  • processrätt

Utvalda publikationer

Objektivitet i dömandet — på gott och på ont?
Bladini, Moa
Svensk juristtidning 100 år / jubileumsskriften utgiven under en redaktion av lagmannen Stefan Strömberg, ämnesrådet Charlotte Kugelberg, professor Petter Asp, justitierådet Anders Eka, professor Boel Flodgren och lagmannen Mikael Mellqvist ; redaktionssekreterare: kanslichefen David Säfwe och hovrättsrådet Per Claréus, Uppsala : Iustus Förlag, s. 303-312, 2016

Objektivitetsprincipen – tolkning och tillämpning i rätten
Bladini, Moa
Nordisk Workshop i Straffrätt 23-25.3.2007: Rapport, Red. Pirjo Laitinen, Rovaniemi : Juridiska fakulteten, Lapplands universitet, 2007

Visar 1 - 10 av 11

2017

Våld mot kvinnor är hatbrott
Moa Bladini
Göteborgs fria tidning, Artikel i dagstidning 2017
Artikel i dagstidning

Hat och hot på nätet - rättsliga utmaningar i de nordiska länderna
Moa Bladini
Hadefulde ytringer i et nordisk perspektiv, Grejsen Nissen S. & Zuleta L. (Red.), Köpenhamn, Institut for Menneskerettigheder , Kapitel i bok 2017
Kapitel i bok

Mäns våld mot kvinnor bör ses som hatbrott
Caroline Mellgren, David Brax, Moa Bladini
Svenska Dagbladet, Artikel i dagstidning 2017
Artikel i dagstidning

Näthat i Norden - ett hot mot yttrandefrihet och jämställdhet
Moa Bladini
Rättstrycket, Artikel i övriga tidskrifter 2017
Artikel i övriga tidskrifter

2016

Objektivitet i dömandet — på gott och på ont?
Moa Bladini
Svensk juristtidning 100 år / jubileumsskriften utgiven under en redaktion av lagmannen Stefan Strömberg, ämnesrådet Charlotte Kugelberg, professor Petter Asp, justitierådet Anders Eka, professor Boel Flodgren och lagmannen Mikael Mellqvist ; redaktionssekreterare: kanslichefen David Säfwe och hovrättsrådet Per Claréus, Uppsala, Iustus Förlag, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

2014

2013

2008

Rätt utan Sanning? – en reflektion angående Sanningens roll i straffprocessen idag
Moa Bladini
Nordisk Tidskrift for Kriminalvidenskab, Artikel i övriga tidskrifter 2008
Artikel i övriga tidskrifter

Visar 1 - 10 av 11

Sidansvarig: Jeffrey Johns|Sidan uppdaterades: 2016-12-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?