Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Straffrätt

Straffrätt som undervisnings- och forskningsämne på juridiska institutionen i Göteborg omfattar frågor av såväl praktisk som teoretisk natur och inbegriper analyser av straffrättens betydelse på en samhällsnivå liksom på individnivå.

Forskningen omfattar såväl traditionella rättsvetenskapliga perspektiv som kritiska perspektiv och bedrivs med inslag av samhällsvetenskapliga metoder och omfattar såväl nationella som internationella studier. För närvarande bedrivs bland annat forskningsprojekt om straffrätten i förändring, med fokus på påföljdsutvecklingen, om den rättsliga regleringen av hat och hot på internet med utgångspunkt i kön och om joint criminal enterprise i den internationella straffrätten.

Straffrättsgruppen bedriver delar av sin verksamhet i form av olika löpande evenemang. Här kan nämnas en forskningsanknuten lunchseminarieserie och en återkommande paneldebatt där aktuella teman diskuteras av särskilt inbjudna gäster. Paneldebatten riktar sig till såväl forskare som andra särskilt intresserade, däribland studenter.

Straffrättsgruppens medlemmar ansvarar för den straffrättsliga undervisningen på såväl grundnivå som fördjupningsnivå och omfattar även handledning och examination av examensuppsatser. Utöver det interna utbildningsuppdraget deltar gruppens medlemmar också i undervisning på andra institutioner, andra universitet och på fortbildningskurser av praktiserande jurister.

Utöver forsknings- samt utbildningsuppdraget kan nämnas at gruppens medlemmar deltar i olika omvärldskontakter.


Pågående forskningsprojekt

Mikael Bernardini arbetar sedan hösten 2015 med doktorandprojektet Straffrätten i förändring– En studie av fängelse och samhällstjänst 1999-2015 med fokus på stratifiering och latenta funktioner.

Moa Bladini har fått i uppdrag från NIKK (Nordisk information för kunskap om kön) som i sin tur fått uppdraget av Nordiska ministerrådet om att skriva en rapport om Hat och hot på nätet i de nordiska länderna ur ett intersektionellt genusperspektiv. Rapporten ska vara klar i mars 2017.

Jørn Jacobsen arbetar för närvarande med straffrättens teoretiska grundvalar, särskilt i förhållande till den straffrättsliga ansvarslärans principer och begreppsstruktur.

Omvärldskontakter
Christer Ranch deltar sedan våren 2015 i ett stående inslag Vardagsjuridik som ingår i Förmiddag i P4 Göteborg.

Mikael Bernardini deltog i en paneldebatt inom ramen för Joakim Dungel Lectures in International Justice" den 2/2 2016 på temat "International Humanitarian Law and the Individual - Contemporary Challenges: Understanding and limiting the recruitment of voluntary fighters to non state actors”.

Moa Bladini deltog som en av tre inbjudna talare vid seminariet Våldet, hemmet, lagen och den blinda fläcken som anordnades av Fridhs advokatbyrå den 12 maj 2016.

Moa Bladini inledde ett bikupesamtal på temat den osynliga politiska diskursen samt deltog i paneldebatten om Bilden av juristen under konferensen Feministiskt juristforum, Folkets hus, Göteborg den 23 september 2016.

Moa Bladini ska hålla en föreläsning för Feminsitiska Juriststudenter i Lund om sitt arbete med rapporten Hat och hot på nätet – en kartläggning av den nordiska rättsliga regleringen ur ett intersektionellt genusperspektiv, Lund den 26 oktober.


Senaste publikationer

Moa Bladini (2017). Hat och hot på nätet – En kartläggning av den rättsliga regleringen i Norden från ett jämställdhetsperspektiv.

Caroline Mellgren; David Brax; Moa Bladini (2017). Mäns våld mot kvinnor bör ses som hatbrott ISSN: 1101-2412.

Moa Bladini (2017). Näthat i Norden - ett hot mot yttrandefrihet och jämställdhet ISSN: 2000-7507.

Baaz, M. (2016). Book review Juliet R. Amenge Okoth, The Crime of Conspiracy in International Criminal Law. Journal of International Criminal Justice. 14(1).

Baaz, M. (2016). International law is different in different places: Russian interpretations and outlooks. International Journal of Constitutional Law. . 262-276.

Bladini, M. (2016) ”Objektivitet i dömandet – på gott och på ont?” i Strömberg s. m.fl. (red.) jubileumsskriften Svensk Juristtidning 100 år, Iustus förlag, Uppsala 2016

Jacobsen, J. m.fl (2016), Frihet, forbrytelse og straff. En systematisk fremstilling av norsk strafferett, Fagbokforlaget 2016,

Jacobsen, J. (2015) "Sløret forsett?" Høgsterett mellom teori og praksis i strafferetten, i: Frode Ulvund & Jørn Øyrehagen Sunde (eds.), Lovens Speil, Høgsterett 200 år , s. 143-167.

Jacobsen, J. (2015) Vitskap og demokrati i strafferettsutviklinga. i: Jan Fridthjof Bernt, Cathrine Holst & Steinar Stjernø (eds.), Rett og politikk: nye perspektiver på demokratiets forutsetninger, utforming og grenser (Oslo, 2015) s. 272-288.

Tidigare evenemang

Den 20-21 oktober 2016 hålls den årliga konferensen med nordiskt kvinnonätverk i straffrätt vid juridiska institutionen i Göteoborg. Temat är straffrättens utmaningar och förhoppningen är att konferensen ska resultera i en antologi.

Den 21 oktober 2016 kl. 12-13 hålls nästa lunchseminarium i straffrätt.

 

Forskargrupp

Moa Bladini, universitetslektor, kontaktperson

Robert Eneljung, universitetsadjunkt

Jörn Jakobsen, gästptofessor

Doktorander

Mikael Bernardini, doktorand

Sidansvarig: Christine Forssell|Sidan uppdaterades: 2019-12-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?