Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skatteforskningsdagen 2019

SkatterättsAkademin vid Juridiska institutionen inbjuder dig till årets skatteforskningsdag, måndagen den 11 mars 2019, kl. 13.30, SEB-salen, Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg.

13:30-14:00 Registrering

14:00-14:05 Välkomna! Robert Påhlsson

14:05-14:30 Pernilla Rendahl
Digitala mellanmän – aktörer med förändrad roll i momshänseende

14:30-14:55 David Kleist
Informationsskyldighet för skatterådgivare

14:55-15:20 Joana Pedroso
State Aid in a Nutshell

15:20-15:30 Bensträckare

15:30-15:55 Robert Påhlsson
Kringgående av skattelag – en resa utan slut

15:55-16:20 Bo Svensson
Personalvårdsförmåner – kort om golf, sjukvård och annat

16:20- Mingel med förfriskningar på ”Hyllan”

Presentation av föredragen

Pernilla Rendahl: Digitala mellanmän – aktörer med förändrad roll i momshänseende

På EU-nivå har långtgående förslag för hur digitala mellanmän ska agera from 1 januari 2021 specificerats i mervärdesskattehänseende. Det ställs krav på masshantering av information som ska hanteras praktiskt och rättsligt korrekt i automatiserade system. Innebär förändringen av reglerna att vi får ett bättre och enklare momssystem för e-handel?

David Kleist: Informationsskyldighet för skatterådgivare

Enligt ett EU-direktiv som antogs under 2018 ställs krav på medlemsstaterna att införa regler som ålägger framför allt skatterådgivare att lämna upplysningar till skattemyndigheten när de lämnat råd om vissa typer av transaktioner. Reglerna ska införas senast vid det kommande årsskiftet och en utredning om detta har nyligen lagts fram. Den rapporteringsplikt som föreslås i utredningen kommer få långtgående konsekvenser för båda skatterådgivare och skattskyldiga. Syftet med föredraget är att översiktlig beskriva och i några avseenden kommentera direktivet och lagförslaget.

Joana Pedroso: State Aid in a Nutshell

This presentation provides an overview of how the EU State aid rules spill over Member State national tax systems, using practical examples commonly seen in our daily lives to people not acquainted with this field. Hence, cases such as advanced price arrangements granted to multinationals, fuels taxes, flight taxes and other examples, are shortly explained from a State aid perspective.

Robert Påhlsson: Kringgående av skattelag – en resa utan slut

Den svenska skatterättens generella metoder för skatteflykts-bekämpning är principen om rättshandlingars verkliga innebörd och skatteflyktslagen. Föredraget diskuterar metodernas rättsliga karaktär och sätter dem i relation till det samtida internationella arbetet mot skatteflykt.

Bo Svensson: Personalvårdsförmåner – kort om golf, sjukvård och annat

HFD fann i rättsfallet HFD 2018 ref. 2 att friskvårdsbidrag på 4 000 kr på en pay and play-bana var en skattefri förmån. Skatteverket har gett sin syn på rättsfallet i ett ställningstagande under 2018. Samtidigt har skattefriheten slopats för förmåner av hälso- och sjukvård finansierad via kapitalförsäkring. Föredraget behandlar den senaste utvecklingen avseende beskattningen av personalvårdsförmåner.

Anmälan

Anmälan görs genom https://sunet.artologik.net/gu/Survey/4084 samt genom att sätta in 400 kr på bankgiro 5051-8646 senast den 27/2 2019. Det är viktigt att deltagaren anger A2260 samt namn vid inbetalningen.

Sidansvarig: Christine Forssell|Sidan uppdaterades: 2019-01-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?