Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Säkrare transporter av farligt gods

Förbättrad informationshantering och samverkan mellan inblandade aktörer och myndigheter

 

Hur ska säkerheten öka för de transporter av farligt gods som sker på väg eller järnväg? Detta fyraåriga tvärvetenskapliga forskningsprojekt har som mål att bidra till förbättrad informationshantering mellan den som beställer transporten och den som utför den, men även att samverkan mellan parterna ska bli bättre.

Transparens för ökad regelefterlevnad

Genom en ökad transparens kommer det att stå klart för parterna i ett transportavtal att transporten följer alla de regler som krävs. Det gäller även regler som arbetstid, förarens socialförsäkringsskydd och liknande. Projektet kommer även att utreda och klargöra de funktioner som påverkar kommunikationen mellan dels olika myndigheter inbördes, dels mellan myndigheter och privata aktörer.

Målgrupper: transportköpare, transportsäljare och myndigheter

Projektets målgrupp är de privata aktörer som förekommer vid transporter av farligt gods, till exempel transportköpare och transportsäljare, men även de myndigheter som har tillsynsansvar eller som medverkar vid olyckstillfällen med laster som innehåller farligt gods.

Projektet genomförs i tre delstudier

1. Den första delstudien koncentreras till att tydliggöra och beskriva transport av farligt gods som en informationsmiljö med särskilt fokus på privata och offentliga aktörers behov av dels information, dels förmågan att samverka med varandra;

2. Den andra studien rör fastställandet av det juridiska regelverket som styr möjlighet till informationsinsamling och informationsdelning samt myndigheternas samverkan, kontroll och tillsyn;

3. Den tredje delstudien sammanför resultaten från delstudie ett och två till en integrerad nulägesbeskrivning av informationsmiljön och regelverket. Därefter formuleras en önskad målbild för en ändamålsenligt reglerad, transparent och effektiv informationsmiljö för transport av farligt gods. Som en fortsättning utarbetas rekommendationer och vägledning i form av en handlingsplan att använda av MSB och andra aktörer som verkar för säkrare transporter av farligt gods.

Om projektet

Mängden farligt gods på svenska vägar har minskat under flera år, men denna trend bröts emellertid år 2015 då mängden uppgick till 16 miljoner ton.

Projekttitel

Transparent Informationshantering och Samverkan för ökad Säkerhet vid transport av farligt gods (TISS)

Projektperiod

September 2016 - augusti 2020

Deltagande forskare

Juridik:
Lars-Göran Malmberg
Ann-Sophie Sallander
Johanna Berntsson

Tillämpad IT:
Urban Nuldén
Kalevi Pessi

Logistik:
Johan Woxenius
Jonas Flodén

Sidansvarig: Christine Forssell|Sidan uppdaterades: 2017-05-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?