Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

AGECAP - CENTRUM FÖR ÅLDRANDE OCH HÄLSA

Flera forskare på juridiska institutionen medverkar i AgeCap, ett tvärvetenskapligt centrum vid Göteborgs universitet med finansiering från Forte och Göteborgs universitet inom satsningen UGOT Challenge. Det gemensamma målet inom AgeCap är att forskning och samverkan ska öka personers möjlighet till ett gott och värdefullt åldrande genom att möjliggöra äldres kapabilitet. Med detta avses individens förmåga att utföra handlingar för att nå mål han eller hon har anledning att värdesätta. Läs mer om gruppens arbete.

AgeCap startade som ett samarbete mellan fem forskargrupper finansierat av Forte, men efter Göteborgs universitets satsning har AgeCap utökats till att innefatta forskare från fem fakulteter och 15 institutioner vid Göteborgs universitet. Inom det utökade AgeCap finns det expertis som spänner från molekylärbiologi och neurokemi till arbetsliv, historia, vårdvetenskap, journalistik, juridik, språk och design. Forskare från olika områden arbetar i förenade forskningsprogram för att begreppet kapabilitet ska kunna studeras så ingående som möjligt.

Forskarna på Juridiska institutionen deltar i ett flertal olika mångvetenskapliga forskargrupper inom AgeCap (så kallade Joint Programs eller JP) och i forskargruppen Agedem (som specifikt studerar äldre, jämlikhet, demokrati och medier) behandlas frågor som rör självbestämmande och diskriminering, så kallad ålderism. Utgångspunkten är att beslut om vård och omsorg inte ska fattas eller utföras över huvudet på den äldre, men i praktiken är kraven på respekt för självbestämmande och integritet inte enkla att hantera. Hur ska man till exempel agera när en äldre person inte vill ta emot vård och omsorg eller när en äldre person saknar insikt om sina behov och inte klarar av att fatta beslut om vård och omsorg? Ett annat exempel: vilka rättsliga utmaningar ställs dagens välfärdssystem inför med en åldrande befolkning? Att höja pensionsåldern är en, inte helt oproblematisk, ofta förespråkad lösning som kan ses i relation till ett ökat fokus på diskrimineringsskydd för äldre. Ålder är sedan 2009 en av de diskrimineringsgrunder som skyddas i diskrimineringslagen. Kommer vi framöver att se rättsliga prövningar av äldre i en senare fas av livet, efter pensionen?

Forskningsplattformar

UGOT Challenges

AgeCap

AgeDem

Sidansvarig: Christine Forssell|Sidan uppdaterades: 2017-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?