Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Likabehandling i asylmål: kan maskininlärning bidra till bättre beslut?

Projektet syftar till att bidra till innovativa lösningar, strategiska samarbeten och partnerskap mellan en myndighet (Migrationsverket), akademin (juridiska institutionen vid Göteborgs universitet) och innovationsdrivet företagande inom AI (Smartr). Vårt projekt riktar in sig mot samhällsutmaningarna i Agenda 2030, särskilt jämställdhet (SDG 5, i synnerhet 5.1) och minskad ojämlikhet (SDG 10). Med kompetens i maskininlärning och rättslig specialistkompetens i jämlikhetsfrågor identifierar projektet hur beslutsfattande inom asylmål hos Migrationsverket kan förbättras, ett område som Migrationsverket prioriterar i sitt kvalitetsförbättrande arbete.

På lång sikt vill vi ta fram ett system för beslutsstöd som minskar risken för diskriminering inom Migrationsverkets asylbeslut. Initieringsstudien skall kartlägga förutsättningar för och genomförbarheten av detta beslutsstödssystem. I initieringsstudien kommer vi att ta fram en mindre databas av asylärenden och kartlägga utfallsrelevanta variabler med en s k random forest-algoritm. Därefter analyseras med rättsvetenskaplig metod om dessa variabler kan kopplas till diskriminering. I fullt utvecklad form skulle applikationen kunna användas för att undersöka nya asylärenden och varna för typiska diskrimineringsrisker.

Forskningsledare och forskare i projektet: Dr Matilda Arvidsson
Forskare i projektet: Professor Gregor Noll
Deltagare i projektet: Mattias Sundén, Smartr

Projektparter:
Juridiska institutionen, GU. Kontaktperson: Matilda Arvidsson
Smartr. Kontaktperson: Mattias Sundén
Migrationsverket. Kontaktperson: Andreas Prager

Sidansvarig: Christine Forssell|Sidan uppdaterades: 2019-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?