Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Juridiska institutionens forskningsstrategi svarar mot två olika uppgifter vilka båda har stark förankring på institutionen. Den ena uppgiften är utbildningsdriven och handlar om att kunna erbjuda en utbildning i juridik av mycket hög kvalitet. Den andra uppgiften är samhällsutmaningsdriven och handlar om att utveckla den rättsvetenskapliga kunskapen i relation till utmaningar av hög relevans. Inom ramarna för den första uppgiften bygger vi en komplett rättsvetenskaplig miljö (KrAM) och inom ramarna för den andra uppgiften bygger vi, i samverkan och över disciplingränserna, samhällsutmaningsdrivna kompletta akademiska miljöer (sKAM).

Utbildningsdriven forskning

Komplett rättsvetenskaplig akademisk miljö

Forskningsverksamheten på juridiska institutionen bygger på de centrala disciplinära byggstenar som utgör grunden i en komplett juristexamen. Det betyder att institutionen strävar efter att bibehålla och förstärka utformandet av forskningsmiljöer inom de områden som grundutbildningen bygger på:

 

Det är institutionens målsättning att det inom alla dessa rättsområden skall finnas en stark forskningsmiljö bestående av seniora forskare (en eller flera professorer, samt en eller flera docenter) som säkerställer att utbildningen bygger på gedigen och forskningsanknuten rättsvetenskaplig kunskap.

Inom, och mellan, dessa breda rättsområden ryms en stor mångfald av inriktningar och perspektiv, som på olika sätt kan illustrera och exemplifiera rättsliga problem och lösningar.

Samhällsutmaningsdriven forskning

Juridiska institutionen har stor potential att vidareutveckla och stärka sin redan påtagligt starka medverkan i mång- och tvärvetenskapliga forskningsprojekt av stor samhällsrelevans.

Institutionen har hittills identifierat tre styrkeområden, teman, där det inom institutionen finns stark befintlig internationellt relevant forskning, stor mångvetenskaplig potential och dessutom möjligheter att aktivt integrera med aktörer in det omgivande samhället:

 

Institutionen delar den syn på relevant forskningsstrategi som under senare år formulerats på såväl Göteborgs universitet som på fakulteten där utgångspunkten tas i stora samhällsutmaningar som till exempel globalisering, förändringar i klimat, ekonomi, och demografi, demokratins förändrade villkor, vetenskapens och kunskapens förändrade roll, religionens återkomst samt nya kontroverser i fråga om kulturella identiteter och politiska ideologier. Detta är också en typ av samhällsutmaningar som synliggörs i EUs forskningsprogram Horizon 2020.

Juridiska institutionen delar också synen att forskningen för att kunna möta de stora samhällsutmaningarna måste ha en integrativ ansats som bygger på en mångfald av kunskapsområden. Institutionen har lång erfarenhet av forskning- och utbildningssamarbeten inom olika ämnesövergripande centrumbildningar, detta är en erfarenhet vi tar tillvara och vidareutvecklar.

Sidansvarig: Christine Forssell|Sidan uppdaterades: 2019-03-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?