Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan om utbyte av fördjupningskurs


Utbildningsplanen för juristexamen vid Göteborgs universitet innehåller  60 hp valbara fördjupningskurser. Med valbar fördjupningkurs avses fördjupningskurser lästa vid juridiska institutionen i Göteborg.

Enligt juristprogrammets utbildningsplan dd 2016-03-14
(dnr G 2016/169) är utbyte av fördjupningskurs tillåtet till en omfattning av 30 hp (varav maximalt 15 hp kan vara från grundnivå) förutsatt att utbildningens inriktning och innehåll är av betydelse för tillämpningen av juridisk kunskap och färdighet. Prefekt beslutar, efter ansökan om utbyte av kurs, huruvida kurs kan bytas ut inom den avancerade delen av utbildningen. För juristexamen krävs således kurser på avancerad nivå om minst 45 hp utöver examensarbetet.

Utbildning som byts ut (tillgodoräknas) såsom valbar fördjupningskurs kategoriseras i Ladok som valbara studier på grundnivå repektive valbara studier på avancerad nivå.

Från och med 1 januari 2016 kommer i enlighet med detta institutionens praxis vad gäller utbyte av kurs på fördjupningsnivå att ändras. Ansökningar om utbyte (tillgodoräknande) av fördjupningskurs som kommer in efter detta datum kommer att bedömas enligt följande principer:

Juridiska institutionens fördjupningskurser kan bytas ut av något av följande alternativ:
a. Kurser lästa inom ramen för ett av institutionen/fakulteten beslutat internationellt studentutbyte (max 30hp) eller,

b. Fördjupningskurser i juridik (avancerad nivå) som lästs vid annan juridisk fakultet/institution vid annat svenskt universitet med rätt att utfärda juristexamen (f n universiteten i Lund, Stockholm, Uppsala, Umeå, och Örebro) (max 30hp), eller

c. Utbildning på grundnivå förutsatt att utbildningens inriktning och innehåll är av betydelse för tillämpningen av juridisk kunskap och färdighet (max 15hp). Fördjupningskurser kan inte bytas ut (tillgodoräknas) mot juridiska kurser på grundnivå.

d. Fullständigt Masterprogram (120hp) vars utbildning godkänts av juridiska institutionens utbildningsnämnd eller motsvarande. För närvarande är följande två utbildningar godkända:
i. Masterprogram i affärsskapande och entreprenörskap inom biomedicin (”Business Creation and Entrepreneurship in Biomedicine”) (M2BCE)
ii. Master's Programme in European Studies (S2EUS)

Ansökan om utbyte (tillgodoräknande) av fördjupningskurs inom juristprogrammet skickas till Juridiska institutionen, studievägledningen, Box 650, 405 30 Göteborg. Det går också bra att lämna ansökan i institutionens brevlåda utanför C-hissen på plan 5.

Studieintyg/betyg för kursen skall bifogas, samt kursplan och litteraturlista. Om förhandsbesked om tillgodoräkanande/utbyte av utlandsstudier finns, bilägg detta till ansökan.

Om inkommen ansökan behöver kompletteras med ytterligare dokumentation hör vi av oss.

 

 Under sommaren kan handläggningstiden öka pga semestrar.

 

Här finner du blankett "Ansökan om utbyte av fördjupningskurs inom Juristprogrammet".

Sidansvarig: Lena Björk|Sidan uppdaterades: 2017-06-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?