Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Daniel Hult

Universitetslektor, biträdande

Daniel Hult
Universitetslektor, biträdande
Akademisk grad: Doktor,
daniel.hult@law.gu.se
031-786 4357

Rumsnummer: C422a
Postadress: Box 650, 40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1 , 41124 Göteborg


Juridiska institutionen (Mer information)
Box 650
405 30 Göteborg
www.law.gu.se
jur@handels.gu.se

Besöksadress: Vasagatan 1 , 405 30 Göteborg

Om Daniel Hult

Min forskning är inriktad mot regleringsfrågor och energimarknader, främst från ett civilrättsligt perspektiv. Den regleringsteoretiska inriktningen är till sin karaktär tvärvetenskaplig eftersom kunskapsintresset rör rättens effekter på och i samhället. För mig är det framför allt lagstiftning som regleringsteknik som väcker störst intresse. Den övergripande frågan är hur lagstiftning som instrument för styrning av samhället och dess aktörer fungerar; dels betraktat som eget fenomen, dels i relation till andra regleringstekniker såsom självreglering.

I min avhandling analyserar jag förutsättningarna för att med lagstiftning skapa förtroende. Närmare bestämt analyserar jag fjärrvärmelagens reglering av avtalsrelationen mellan fjärrvärmeföretag och fjärrvärmekund i syfte att bedöma om fjärrvärmelagen kan anses bidra till ökat förtroende i parternas relation.

Nästa projekt som jag planerar rör regleringen av den svenska elmarknaden. Från ett juridiskt perspektiv kan elmarknaden sägas bestå av att flera olika aktörer via reglerade avtal binds samman till ett system av fysiska (elen) och ekonomiska (pengar) flöden. Syftet med projektet är att analysera hur de olika avtalsrelationerna är reglerade genom lagstiftning, förordningar, myndighetsföreskrifter och standardavtal.

Vad gäller undervisning gör jag den inom ramen för civilrättens område, särskilt avtals-, köp-, sak-, exekutions-, fastighets-, och transporträtt. På sikt hoppas jag även få möjlighet att skapa en kurs med regleringsteoretisk inriktning.

Forskningsområden

  • Regleringsteori
  • Avtalsrätt
  • Energimarknader

Undervisningsområden

  • Civilrätt

Visar 1 - 6 av 6

2016

Maciej M. Sokolowski, Regulation in the European Electricity Sector
Daniel Hult
Europarättslig tidskrift, Artikel i övriga tidskrifter 2016
Artikel i övriga tidskrifter

2015

2013

Det reglerade fjärvärmeavtalet, Rapport 2013:13
Daniel Hult
Stockholm, Svenskt Fjärrvärme, Rapport 2013
Rapport

2011

Det reglerade fjärvärmeavtalet – etapp ett, 2011:12
Daniel Hult
Stockholm, Svenskt Fjärrvärme, Rapport 2011
Rapport

2009

Visar 1 - 6 av 6

Sidansvarig: Jeffrey Johns|Sidan uppdaterades: 2016-12-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?