Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Moa Bladini

Universitetslektor

Moa Bladini
Universitetslektor
Akademisk grad: Doktor,
moa.bladini@law.gu.se
031-786 1293

Rumsnummer: C604
Postadress: Box 650, 40530 Göteborg
Besöksadress: Vasagatan 1 , 41124 Göteborg


Juridiska institutionen (Mer information)
Box 650
405 30 Göteborg
www.law.gu.se
jur@handels.gu.se

Besöksadress: Vasagatan 1 , 405 30 Göteborg

Om Moa Bladini

På andra webbplatser

Forskning

Jag har mina forskningsintressen i straff- och straffprocessrätt. I min tidigare forskning har jag ägnat mig åt sanningsbegreppet, objektivitetsideal och legitimeringsstrategier i den dömande verksamheten. I mitt avhandlingsarbete var kritisk diskursanalys en central metod.

För närvarande arbetar jag med två forskningsprojekt:

Ett kortare uppdrag under hösten 2016-våren 2017: Rapporten Hat och hot på nätet - en kartläggning av den rättsliga regleringen i Norden på uppdrag av NIKK och Nordiska Ministerrådet. Rapporten förväntas vara klar i maj 2017.

Under perioden 2017-2019 arbetar jag i det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Att konstruera objektivitet: emotioner i juridiskt beslutsfattande tillsammans med docent Åsa Wettergren, institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborg universitet, docent Stina Bergman Blix, institutionen för sociologi, Uppsala universitet, och doktor Nina Törnqvist, institutionen för kriminologi vid Stockholms universitet. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

 

Handledningsuppdrag

Biträdande handledare sedan juni 2013 för doktorand Erik Björling som arbetar med ett projekt med titeln Rättstillämpningens tystnad - En rättsvetenskaplig narratologisk studie om argumentation och rättsliga uttryck inom civilprocessen. Avhandlingen kommer att läggas fram i juni 2017.

Biträdande handledare sedan september 2015 för doktorand Mikael Bernardini  som arbetar med projektet Kriminalisering av fattigdom – En studie av straffrättens individualisering, avgränsning och utveckling.

Biträdande handledare från och med maj 2017 för doktoranden Maria Rasmussen. 

 

Undervisning

Mitt undervisningsuppdrag inbegriper såväl straff- som straffprocessrätt med kursansvar på såväl grundnivå som fördjupningsnivå. I straffrätt undervisar jag bland annat om straffrättens grunder och internationell straffrätt men även brottsbalksbrotten och i viss mån specialstraffrätt. Min undervisning genomsyras av ett kritiskt perspektiv på straffrätten. I den processrättsliga undervisningen har jag fokus på bevisfrågor och intersektionella perspektiv på rätten. Undervisningen innefattar föreläsningar i både större och mindre format, seminarier, handledning av uppsatser samt examination i olika former.

Utöver kurserna i straff- och straffprocessrätt gör jag inhopp på andra kurser och undervisar då om straff- och straffprocessrätt och alternativa metoder för att analysera rättsligt material, huvudsakligen diskursanalytiska sådana. Jag handleder och examinerar också examensarbeten.

jag har också ett återkommande undervisningsuppdrag på kursen Domarrollen som anordnas av Domstolsakademin.

 

Forskningsområden

  • Straffrätt
  • processrätt

Undervisningsområden

  • straffrätt
  • processrätt

Utvalda publikationer

I objektivitetens sken - en kritisk granskning av objektivitetsideal, objektivitetsanspråk och legitimeringsstrategier i diskurser om dömande i brottmål. [Elektronisk resurs]
Bladini, Moa
2013

Objektivitet i dömandet — på gott och på ont?
Bladini, Moa
David Säfwe och Per Claréus (red.), Svensk Juristtidning 100 år, Stockholm : Jure, s. 303-312, 2016

Objektivitetsprincipen – tolkning och tillämpning i rätten
Bladini, Moa
Nordisk Workshop i Straffrätt 23-25.3.2007: Rapport, Red. Pirjo Laitinen, Rovaniemi : Juridiska fakulteten, Lapplands universitet, 2007

Rätt utan Sanning? – en reflektion angående Sanningens roll i straffprocessen idag
Bladini, Moa
Nordisk Tidskrift for Kriminalvidenskab, :3, s. 243-258, 2008

Visar 1 - 7 av 7

2017

Näthat i Norden - ett hot mot yttrandefrihet och jämställdhet
Moa Bladini
Rättstrycket, Artikel i övriga tidskrifter 2017
Artikel i övriga tidskrifter

2016

Objektivitet i dömandet — på gott och på ont?
Moa Bladini
Svensk juristtidning 100 år / jubileumsskriften utgiven under en redaktion av lagmannen Stefan Strömberg, ämnesrådet Charlotte Kugelberg, professor Petter Asp, justitierådet Anders Eka, professor Boel Flodgren och lagmannen Mikael Mellqvist ; redaktionssekreterare: kanslichefen David Säfwe och hovrättsrådet Per Claréus, Uppsala, Iustus Förlag, Kapitel i bok 2016
Kapitel i bok

Forskare: Nya asyllagar gröper ur vår demokrati
Annkatrin Meyerson, Otto Swedrup, Sara Stendahl, Eva-Maria Svensson, Moa Bladini et al.
Svenska Dagbladet, Debatt, Artikel i övriga tidskrifter 2016
Artikel i övriga tidskrifter

2013

2008

Rätt utan Sanning? – en reflektion angående Sanningens roll i straffprocessen idag
Moa Bladini
Nordisk Tidskrift for Kriminalvidenskab, Artikel i övriga tidskrifter 2008
Artikel i övriga tidskrifter

2007

Objektivitetsprincipen – tolkning och tillämpning i rätten
Moa Bladini
Nordisk Workshop i Straffrätt 23-25.3.2007: Rapport, Red. Pirjo Laitinen, Rovaniemi, Juridiska fakulteten, Lapplands universitet, Kapitel i bok 2007
Kapitel i bok

Visar 1 - 7 av 7

Sidansvarig: Jeffrey Johns|Sidan uppdaterades: 2016-12-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?